رئیس کل نظام پزشکی در اظهاراتی عجیب درباره عواقب هرگونه واکنش احتمالی جامعه پزشکی به نهادهای امنیتی و قضایی هشدار داد!
شمشیرهایی که پخش تلویزیونی سریال طنز «در حاشیه» مهران مدیری در حال تیز شدن بودند حالا برای زورآزمایی علیه صدا و سیما و این سریال تلویزیونی از رو بسته شدهاند؛ ظاهراً سازمان نظام پزشکی کشور در حال آمادهسازی لشکر پزشکان برای تجمع حضوری و اعتراض به پخش آخرین سریال مدیری و تنها سریال طنز تلویزیون در شبهای آتی است.
به گزارش «جوان»، سازمان نظام پزشکی کشور به عنوان نهادی که از همان روزهای اول کلیدخوردن سریال طنز مهران مدیری علیه ساخت آن اقدام به نامهنگاری و اعتراض کرده بود به تازگی یک بخش نظرسنجی را به سایت خود اضافه کرده و در آن با این ادبیات که «آیا در اعتراض حضوری (با کسب مجوزهای لازم) به پخش برنامه هتاکانه «در حاشیه» و رویه صدا و سیما، بهصورت قطعی حضور مییابید» از پزشکان خواسته است تا با ثبت شماره نظام پزشکی خود در این رأیگیری شرکت کنند. این پرسش سازمان نظام پزشکی از پزشکان گویای تلاشهای این سازمان برای سازماندهی اعتراضات خیابانی و حضوری پزشکان علیه سریال «در حاشیه» مهران مدیری طی روزهای آتی است.
اعتراض به «در حاشیه» و پخش یک گزارش در شبکه خبر رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور پیشتر هم در نامهای به معاون سیمای رسانه ملی خواستار جلوگیری از خدشهدار شدن جایگاه جامعه پزشکی در پخش برنامههای طنز و انتقاد از سریال جدید مدیری شده بود. علیرضا زالی حالا یک بار دیگر دست به قلم شده و این بار به رئیس رسانه ملی نامه نوشته و اعتراض خود را به صدا و سیما به گوش سرافراز رسانده است. البته در نامه جدید زالی، اعتراض تنها به سریال مدیری ختم نمیشود بلکه پخش گزارشی در شبکه خبر درباره جامعه پزشکی و در کل رویکرد و رویه صدا و سیما در قبال این جامعه نیز هدف اعتراض رئیس سازمان نظام پزشکی کشور قرار گرفته است. این نامه و اظهارات جدید زالی در کنار نظرسنجی جدید سازمان نظام پزشکی کشور علیه صدا و سیما و سریال مدیری حالا از تلاش سازمان نظام پزشکی برای گمانه زنی درباره میزان و شمار پزشکان معترض به رسانه ملی حکایت میکند تا چنانچه تعداد معترضان قابل توجه بود، اعتراض از قلم و کاغذ، به اعتراض حضوری تغییر شکل دهد.
«در حاشیه» از روز ششم فروردین روی آنتن شبکه 3 سیما رفته است؛ این سریال داستان سه پزشک است که هر کدام در این حرفه مشکلات خاص خود را دارند؛ مدرک پزشکی یکی از آنها که در دانشگاهی فیلیپینی درس خوانده معادل مدرک سیکل ایران است؛ دیگری پزشک و جراح زیبایی است که صورت بیمارانش را خراب کرده و سابقه خوبی در جراحیهای زیبایی ندارد و پزشک سوم در شاخهای از پزشکی درس خوانده که در ایران شناخته شده نیست. این سه تن به ناچار بیمارستانی به نام «حاشیه» را تأسیس میکنند و در قسمتهای آتی این سریال در تدارک تجهیز این بیمارستان و جذب نیرو بر میآیند.
«در حاشیه» مهران مدیری هنوز روی غلتک نیفتاده است و آن طور که اکثر مردم میگویند پشت صحنههایش بیشتر از خود سریال مایه خنده است اما به سبک کارهای قبلی مدیری انتظار میرود که با رو به جلو رفتن این سریال، لحظات طنز و کشش آن نیز بیشتر از پیش شود.
دیوار سریالهای طنز کوتاه است «در حاشیه» با تمام داشتهها و نداشتههایش، مایه رنجش خاطر صنفی است که به آن پرداخته شده است؛ اینکه چرا و چگونه مردم هم از اینکه «در حاشیه» در همین قدمهای اولیه و به این سرعت اعتراض پزشکان را برانگیخته متعجب هستند چراکه زبان گزنده مهران مدیری و تیم نویسندهاش که معمولاً در دیالوگ شخصیتهای سریالهایش بروز پیدا میکنند هنوز در این سریال دیده نشده است. با توجه به حساسیتهایی که از سوی وزیر بهداشت و رئیس سازمان نظام پزشکی کشور مشاهده شده هم بعید است مدیری با چند دیالوگ جنجالی علیه جامعه پزشکی کشور، چراغ سبز تلویزیون و حمایتهای رسانه ملی برای پخش بلامانع سریالش را ناسپاسی کند. نکتهای که انتقاد و اعتراض پزشکان را در پی داشته نمایش چند پزشک در قالب شخصیتهایی لاابالی است که با حرکات و ژستهایشان مایه طنز و خنده و البته ظاهراً بیاحترامی به جامعه پزشکان شدهاند. پزشکی گفته است که چرا مدیری به جای صنف پزشکان، قلیانکشی قهرمانان ورزشی یا اختلاس رئیس بانک ملی یا آرایشگاههای زنانه را سوژه نمیکند!
اینکه صدا و سیما چرا برنامه و سریال طنز کم میسازد، انتقادی است که معمولاً مردم به رسانه ملی وارد میکنند اما ساخت سریال طنز در ایران همواره چیزی نبوده جز قدم گذاشتن در محدودهای خطرناک و راه رفتن بر لبه تیغی که ممکن است هر دم منجر به ضرر و زیانهایی برای عوامل برنامهساز و حتی صدا و سیما شود. این فضای محتاطانه و پر ریسک و خطر، ناشی از رفتارها و حساسیتهایی است که اقوام و اصناف مختلف نشان دادهاند و آن را در فرهنگ عمومی کشور تبدیل به یک عرف کردهاند؛ اینکه عینک بدبینی بر چشم بزنی، شمشیرت را از رو ببندی و مو به موی دیالوگها و جزئیات سریال مربوط به صنف و قومیت خود را زیر ذرهبین بگذاری. این بحثها و تعصبات صنفی و حساسیت بر سر کوتاه و بلند بودن دیوار اصناف همیشه وجود داشته است. سالها است که این دژهای تدافعی در مقابل ساخت سریالهای طنز و غیر طنز صنفی و قومی در حال ساخته شدن هستند. سریالهای تلویزیونی «ساختمان پزشکان» و «سرزمین کهن» و فیلم سینمایی «شوکران» از جمله آثاری هستند که پیشتر اعتراض اصناف مرتبط با محتوای موضوعی خود را در پی داشتند.
رسانه ملی و تاریخ تعصبات صنفی و قومی «ساختمان پزشکان» به کارگردانی سروش صحت که از شبکه سوم سیما پخش میشد مجموعه طنز تلویزیونی بود که در موردی مشابه اعتراض صنف و جامعه پزشکی را در پی داشت. پخش سریال «سرزمین کهن» کمال تبریزی در سال 92 هم پیش از آنکه در بررسی وقایع تاریخی - سیاسی – اجتماعی ایران به مقصد مشخصی برسد و در همان قسمتهای نخست بنا به اعتراض مردم مناطق و استانهای بختیارینشین کشور متوقف شد. فیلم سینمایی «شوکران» به کارگردانی بهروز افخمی نیز محصول سال 1377 سینمای ایران است که در زمان خود اعتراض صنف پرستاران را در پی داشت.
این قبیل اعتراضات گاه کارایی خود را داشتهاند و در مورد اعتراض مردم قوم بختیاری منجر به توقف پخش یک سریال شدهاند و گاه نیز توجهها را بیشتر از قبل بر محتوای یک فیلم یا سریال معطوف کردهاند همچنان که حواشی فیلم «شوکران» در زمان خود نقش مؤثری در فروش خوب 300 میلیونی آن داشت. حالا که سازمان نظام پزشکی مصمم به خراب کردن دیوارهای سریال «در حاشیه» مهران مدیری و حتی رجوع به نهادهای امنیتی و قضایی است اینکه صدا و سیما تسلیم خواسته این سازمان شود یا آنکه بر مواضع قبلی خود پابرجا بماند، مشخص نیست اما بعید به نظر میرسد که عموم مردم موافق خواستههای نظام پزشکی و توقف پخش تنها سریال طنز تلویزیون در شبهای آتی باشند؛ آن هم به این بهانه که رابطه بین پزشک و بیمار تخریب میشود. به هر حال این مردم خودشان فرق بین دنیای طنز و جهان واقعیت را بهتر تشخیص میدهند.